Sokobanja

Sokobanja je jedinstvena turistička destinacija i prava oaza zdravlja koja se smesti u prelepom okruženju jugoistočne Srbije. Ovo malo mesto je okruženo impozantnim planinama Ozrenom visokim 1117 metara i Rtanjem visokim 1560 metara i leži na nadmorskoj visini od oko 400 metara. Umereno-kontinentalna klima i visoka koncentracija negativnih jona čine idealne uslove za lečenje različitih zdravstvenih problema kao što su plućna oboljenja, bronhijalna astma, hronični reumatizam i išijas.

Reka Moravica, koja prolazi kroz Sokobanju, nudi izuzetne mogućnosti za pecanje raznovrsnih rečnih riba poput pastrmke, klena i mrene. Plaže duž ove reke su idealno mesto za sunčanje i opuštanje tokom letnjih meseci, dok u blizini možete posetiti srednjevekovne gradove poput Bovana, Sokograda i Vrmdžanskog grada.

Sportski entuzijasti će biti zadovoljni brojnim sportskim terenima u Sokobanji, dok organizovan turizam već dugo traje i privlači veliki broj posetilaca. U ponudi Sokobanje se ističu mnogobrojna izletišta kao što su Lepterija, Sokograd, restoran Pećina, Očno, Kalinovica, Barudžije, Ozren, Seselačka pećina, izvor Moravice, Grudenjske vodenice, Vrmdžanski grad i jezero. Sokobanja je bez sumnje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji kada je u pitanju turizam i broj noćenja tokom turističke sezone.